- İnsan yokluğunda doğa hızla kendini toparlayarak yapıların yerini alır.
- Nükleer felaketler yalnızca yerel hasarlara yol açarak çevresel etki yaratır.
İnsanların yok olması durumunda, altyapılar hızla bozulur. Enerji santralleri ve su pompalama sistemleri durur, metro ve tüneller suyla dolar. Ayrıca Nemli bölgelerde yapılar çürür, çatılar çöker, yangınlar söndürülmez. Taş binalar en uzun dayanacak yapılar olurken, yollar en kalıcı insan eserleri olarak kalabilir. Ancak, binlerce yıl içinde çoğu insan yapımı iz kaybolur. Ek olarak Teknolojik atıklar ve bazı eserler dışında, insanlara dair kalıntılar yok olur.
Nükleer santraller bakımsız kalırsa erir ve çevreyi kirletir. Ancak, dünyadaki toplam radyasyon, yaşamı yok etmeye yetmez. Çernobil gibi olayların etkisi sadece yerel kalır; doğa geri döner. İnsan türüne bağlı zararlı böcekler ve evcil hayvanlar hızla tükenir. Ev kedileri, kuş ve kemirgenleri avlayarak hayatta kalabilir. Nesli tükenmekte olan bazı hayvan türleri, insanlar tarafından korundukları için risk altındadır.
Küresel ısınma, binlerce yıl boyunca gezegenin iklimini etkilemeye devam eder. Isı artışı dursa bile, karbon döngüleri sıcaklıkları eski haline getirmez. Bazı bölgeler, kimyasal ve metal kirliliği nedeniyle biyolojik baskı altında kalır. Yine de, tarih boyunca yaşanan kitlesel yok oluşlarda olduğu gibi, doğa toparlanır. Gezegenimiz, en az güneşin ömrü kadar daha yaşamı sürdürebilir ve insanlık izleri bu süre boyunca toprağın katmanlarında kalabilir. Bununla birlikte Voyager uzay araçları, uzak uzayda insanlığın kalıcı izleri olarak dolaşmaya devam eder.
Yazının tamamını ve İngilizce orijinal halini okumak için tıklayınız…